ЛДП: Преговарачката рамка не треба да содржи културни јазични, историски и идентитетски прашања

Преговарачката рамка треба да ги вгради европските принципи и стандарди, како и Копенхагенските критериуми, но не и билатерални прашања и не културни јазични, историски и идентитетски прашања.

Ова е еден од предлог заклучоците на Централниот одбор на ЛДП кој заседаваше за информацијата за содржината на предлог преговарачката рамка за простапни преговори на Македонија со ЕУ предложена од страна на претседателството на Франција со Советот на Европската Унија на 30 јуни 2022 година.

ЛДП, како што информираат, се залага за целосно полноправно членство на Македонија во ЕУ, со сите свои културни, јазични, историски и идентитетски особини.

Back to top button
Close