ЛГБТ активистот Беким Асани повторно нападнат

ЛГБТ активистот беким Асани преку социјалните мрежи ја информира јавноста дека повторно бил цел на хомофобичен напад.

-Повторно бев физички нападнат поради нечија омраза и хомофобија. Вчера, на крајот од активноста на инфо штандот во Струмица, на самиот плоштад, едно лице почна да вика „педери“, „сите ќе умрете“ и „ќе ве убијам“.
Дојде директно кон мене и ме удри со тупаница по лицето. Потоа, ме клоца по десната страна на половината и по левата рака. Сите членови од ЛГБТИК заедницата се исплашиј и побегнаа.
Јавноста знае дека ова не е прв пат хомофобите да ме нападнат. Тие знаат дека ова не е само говор на омраза, туку дека сум честа жртва на злосторства од омраза.
Иако настанот бил уредно регистриран во полиција пред една недела, на настанот не дојде полиција ниту беше во близина. По нападот им требаа 20 минути да дојдат. Како ќе можат да спречат напад ако дејствуваат со оваа брзина?
По 4 часа поминати во болница, заминав со двајца пријатели кои беа сведоци на настанот да пријават во полиција за да не бидам исмеан и понижен од полицаецот на влезот во полициската станица.
Ова беше тешка ноќ; Имам ужасна главоболка. Еден наш активист од Струмица го познава напаѓачот, полицијата е известена за неговиот идентитет, а имаме и видео од неговото заминување по нападот.
Воопшто не се чувствував безбедно по последниот напад, а она што се случи во Струмица е уште еден доказ дека постои сериозна закана за мојата безбедност
Ги молам сите институции еднаш засекогаш да реагираат како што треба, да сфатат дека се работи за човечки животи. Основната функција на државата е да ги заштити животите на своите граѓани и мора да се погрижи луѓето да одговараат за нападите врз мене.
Како Македонија ќе стане членка на ЕУ ако секојдневно се кршат правата на нејзините граѓани и се загрозуваат животите на нејзините граѓани?
Љубезно ве молам да го споделите ова за да допреме до очите и ушите на институциите.-напиша Асани.

Back to top button
Close