Лукаревска во Чучер Сандево: Целосно да ги почитуваме протоколите за заштита и на 15 јули да гласаме

Целосно да ги почитуваме протоколите за заштита и на 15 јули  да гласаме, важно е, за да продолжиме со уште посилно темпо напред. Обезбедуваме поголема поддршка и за земјоделците, определбата парите кај граѓаните е водечка и во следните 4 години,  рече Сања Лукаревска, носител на изборна листа во ИЕ2, од коалицијата „Можеме” на средба со граѓани во Општина Чучер Сандево.

И во услови на пандемија, потенцираше, државата има капацитет да спроведе здравствено безбедни избори. -Важно е да излезете и да гласате, да го остварите своето уставно загарантирано право на глас, за да обезбедиме функционални институции кои што ќе работат за граѓаните. СДСМ и коалицијата Можеме, покажавме и имаме план за подобар економски стандард и повеќе пари кај граѓаните, нагласи Лукаревска.

Во изминатите три години, како што рече, обезбедивме поддршка во земјоделството во историски рекорден износ од над 430 милиони евра.

-Со поддршка на Владата овде во општина Чучер Сандево се опреми  градинка со капацитет за 125 деца. Направивме комплетна реконструкција и обезбедивме нов инвентар за подрачното училиште во село Блаце, изградивме и спортска сала за 254 ученици. Секоја година реализираме по еден општински проект преку Програмата за рамномерен регионален развој, а се работи и на разрешување на проблемите со поројните води на Скопска Црна Гора, посочи Лукаревска.

Додека ВМРО-ДПМНЕ ширеше лажни вести и кршеше мерки за заштита,  дополни таа, ние донесовме три пакети мерки за поддршка на економијата и на граѓаните.

-Минималната плата ја зголемивме на 14.500 а до крајот на мандатот ја креваме на 20.000 денари што е дури 120 проценти повеќе од оние 9.000 денари на ВМРО-ДПМНЕ во 2016 година.  Просечната плата до крајот на мандатот ја креваме на 34.000 денари. За две и пол години пензиите пораснаа за речиси 1.800 денари, а ВМРО-ДПМНЕ беше против секое нивно зголемување. Ќе има постојан раст и во следните 4 години и минимална пензија од најмалку 10.700 денари до крајот на мандатот. Тоа е економски патриотизам на дело кој продолжува уште повеќе. Во следниот период домашна платежна картичка од 9.000 денари добиваат и пензионерите со пензии пониски од 15.000 денари, лицата кои се пасивни баратели на работа, стечајните работници и самохраните родители, рече Лукаревска.

Меѓу останатото истакна дека ВМРО-ДПМНЕ биле и против проектот Мој ДДВ,  посочувајќи дека за само три квартали се вратени  10.7 милиони евра кон граѓаните, поради што тој успешен проект продолжува.

-Лимитот за повратот на ДДВ го зголемуваме од 600 на 800 денари месечно, односно на 9.600 денари годишно. Продолжуваме парите да ги враќаме кај граѓаните, нагласи Лукаревска.

Back to top button
Close