Маја Јовановиќ од Бирото за борба против трговија со луѓе: Фокусот мора да е на мајката. Mожностa Данка да се оддалечила сама или да е киднапирана е исклучена

Маја Јовановиќ од Бирото за борба против трговија со луѓе денеска изјави дека во случајот со исчезнувањето на двегодишното девојче Данка Илиќ од Бор, ја исклучува можноста детето само да се оддалечило, како и можноста за физичко киднапирање.

Од местото на настанот поради сите фактори кои го придружувале исчезнувањето на детето таа за Танјуг изјави дека верува оти во случајот со исчезнувањето на Данка Илиќ, фокусот мора да биде ставен на мајката, бидејќи таа е единствената личност која последен пат го видела девојчето, посочувајќи дека целиот сплет на околности што ја следат пријавата за исчезнувањето и самото исчезнување создава конфузија и голем број нејаснотии.

Одговарајќи на прашањето како се организираат криминалните групи вклучени во киднапирањето деца и дали се разработени рутите по кои децата се носат преку граница, Јовановиќ посочи дека секое киднапирање е планирано, освен во големите градови каде што има девијантни поединци со чудни тенденции кои во моментот кога ќе решат да добијат жртва, нема да го изберат патот, дали ќе го киднапираат детето од рацете на мајката или од улица.

Во овој случај имаме поагресивен тип на киднапирање, физичко киднапирање, а ако детето е однесено на тој начин, верувам дека тоа мора да било планирано бидејќи самиот простор, локацијата, сите тие пристапни патишта, лошата конфигурација на теренот не дава голема можност тоа да се направи за никој да не го забележи – рече таа.

 

Back to top button
Close