Мафијата „Ндрангета“ заработува милиони од италијанскиот здравствен систем

Написот на Фајненшл тајмс за тоа како една од најбруталните криминални организации, италијанската мафија „Ндрангета“, го искористи здравствениот систем во Калабрија и некои од угледните европски институции за да заработи милиони, деновиве ја потресе Италија.

Економскиот весник ја следеше трагата на валканите пари од болниците во сиромашните делови на јужна Италија до деловните метрополи во Лондон и Милано. Во срцето на приказната е „Ндрангета“, мафијашката група која е недоволно позната надвор од Италија, а прерасна во една од најопасните и финансиски софистицирани криминални организации во светот.

„Дури ни мртвите немат мир во мртовечницата во болницата во градот Ламеција Терме. Секој труп вреди илјадници евра“, пишува Фајненшл тајмс.

„Ндрангета“, наводно, со застрашување и други нелегални методи добива увид во доверливи медицински податоци, па често дознава и пред семејството дека починал некој пациент.

„Телото на неговиот син не се ни олади кога двајца од погребниот дом  почнаа да го убедуваат таткото во жалост. Ако помисли да одбере некој друг за услугите, знаат како да му го променат мислењето“, пишува во текстот, потпишан од дописникот на Фајненшл тајмс од Рим, Мајлс Џонсон.

За „Ндрангета“ се вели дека го контролира поголемиот дел од увозот на кокаин во Европа, се занимава со шверц на оружје, изнуда и меѓународно перење пари и годишно „врти“ над 44 милијарди евра. И покрај тоа, земањето милиони евра од италијанскиот здравствен систем беше уште една можност што не се пропушта.

ФТ пишува дека „Ндрангета“ влегле во здравствениот систем на Калабрија преку компании што обезбедуваат разни услуги, од транспортирање пациенти во застарени амбулантни возила, преку транспорт на крв и органи, до погребални услуги.

„Со поткуп на локалните власти, обезбедија голем профит. Сите услуги се фактурирани преку италијански даночни обврзници преку јавниот здравствен систем, финансиран од државата, а им служи на регионите“, пишува ФТ.

Операцијата, сепак, не завршува тука, нејзиниот софистициран дел е само почеток: финансиски инженеринг што ја прикажува метастазата на мафијата во глобалната криминална унија, способна да се справи, како и во свет на сложени инвестициски трансакции, како и во уцени за локалните бизнисмени.

Имено, наместо да чека исплата од италијанскиот здравствен систем за услугите што ги дава нејзината компанија, „Ндрангета“ продаде фактури на финансиски посредници, несвесни за тоа со кого се занимаваат.

Спорните фактури потоа се пакуваат во обврзници и преку специјално формирани компании (СПВ) се продаваат на инвеститори на пазарот.

Трговијата со побарувања од јавни институции во последните години стана профитабилен бизнис во светот, особено за банките и финансиските институции способни да ги претворат овие побарувања во обврзници што потоа ги ставаат на пазарот. Колку подолго трае колекцијата – а во Италија чекањето е двојно подолго од просекот на Европска Унија – толку е поголема заработката.

ФТ наведува еден пример за тоа како валканите пари на Ндрангета завршија на легалниот пазар. Во 2017 година, специјализираната компанија Кирон купи вкупно педесет милиони евра нерешени побарувања од здравствени установи низ цела Европа.

Една од компаниите што ги продаде своите побарувања на Кирон е компанијата Кроце Роса Пуртино од Ламеција Треми, фирма што се занимава со превоз на пациенти и погребни услуги. Кон крајот на 2018 година италијанската полиција уапси 28 лица поврзани со компании на Ндрангета, а меѓу нив е и Кроце Роса Пуртино, поради нелегален здравствен бизнис. Случајот е сè уште отворен.

Кирон ги претвори побарувањата во обрзници што потоа ги продаде. Крајниот клиент беше банка на една од најголемите светски осигурителни компании, Генерали. Како консултант во овој бизнис работеше италијанската подружница Ернст и Јанг. Генерали како основач на Кирон, истакнаа дека не знаат дека купуваат обврзници поврзани со мафија.

Мафијашки обврзници (Mafia bonds) е името што италијанските медиуми им го дадоа на спорните фактури, пишува ФТ.

„Истражувањето на најзначајниот економски дневник во Европа има два аспекти. Првиот е парадоксална дихотомија помеѓу сиромашна и понижена територија (Калабрија) и криминална организација од таа област (Ндрангета) што годишно заработува повеќе од сите мексикански картели заедно.

ФТ ја нагласува уништувачката цена што ја плаќаат во Калабрија заради нивниот здравствен систем. Иако Италија е меѓу првите во Европа во однос на животниот век, Калабријците уживаат во здравјето само 52,9 години во просек, помалку од луѓето во Романија или Бугарија. Калабрија има најголема стапка на смртност кај новороденчиња во земјата. „Затоа, Ндрангета ги убива Калабријците на различни начини“, коментира Кориере дела Сера.

Вториот аспект, според весникот, е ефектот на медиумите што ќе биде предизвикан од написот објавен во весник што го читаат сите важни европски и светски банкари, инвеститори и влади.

„Испраќање ваква слика за Италија сигурно нема да помогне во враќање на довербата во земјата што во овие денови очекува финансиска интервенција од ЕУ. Но, тоа не е наш проблем. ФТ ни помогна Европејците да разберат како Ндрангета е исто така нивниот проблем“, пишува Кориере.

Италијанскиот весник „Дневен факт“ пишува дека компанијата што посредувала во продажба на спорните фактури е наречена Отима Медијазоне, регистрирана е во Ламеција Терме, но и дека е контролирана од анонимна асоцијација од Луксембург, има осум вработени и во 2018 година имала промет од 9.6 милиони евра.

„Ил сол 24 оре“ известува дека надлежното обвинителство на покраината Катанзаро започна истрага за целиот случај.

„Инспекторите одлучија да не излегуваат во јавност, прецизирајќи дека се работи за рана фаза на истрагата. Но, јасно е дека трговината на фактури всушност би можела да биде перење пари, пишува Ил сол, што го збогатува својот текст со зборовите на шефот на мафијата од еден од прислушуваните разговори со соработник: Кога конечно ќе разбереш? Мора да ставиме вратоврски и да облечеме кошули… Мораме да станеме луѓе за финансии. ки/сд/

 

Back to top button
Close