Македонец уапсен во Белгија, не ги почитувал мерките за ковид-19

 

Белгиската полиција уапсила еден вработен во фирма од Хаалтерт, кој бил во посета на Македонија и се вратил на работа без да ги почитува санитарните прописи за ковид-19 кои се во сила во Белгија, јави дописникот на МИА.

– Лицето беше веднаш уапсено и ставено во карантин – соопшти градоначалникот Верле Баејенс.

Според градоначалникот на Хаалтерт, работникот не го пополнил формуларот по неговото враќање од Македонија која е во црвената зона на ковид-19, и не ја почитувал обврската да се стави во задолжителен карантин. Постапката на полицијата според него е брза и соодветна.

– Лицето беше тестирано и резултатите ќе бидат познати во текот на денот. Во зависност од нив, ќе бидат преземени и мерки во претпријатието – додаде градоначалникот.

Претпријатието и вработените беа информирани за настанот, а несовесниот работник, ризикува и парична казна за непочитување на мерките против ковид-19.

Back to top button
Close