Македонија и донира тенкови на Украина

Откако денеска на социјалните мрежи се појавија фотографии од транспорт на тенкови, Министерството за одбрана потврди дека тенковите се испраќаат за Украина како донација од Македонија.

Од МО за „360 степени“ посочуваат дека се работи за тенкови кои се дел од тенковскиот баталјон на Армијата за кој е планирано да биде расформиран. Од МО велат дека станува збор за „трета генерација тенкови кои со развојот на технологијата за неколку години би биле неконкурентни и некомпатибилни со нашите побарувања за снабдување со западна платформа”.

Од Министерството велат дека во наредниот период би требало да се трошат и ресурси за нивно уништување, што е нецелисходна активност за нашата Армија.

Back to top button
Close