Македонскиот амбасадор во Украина во скривница

Македонскиот амбасадор во Украина, уште еден дипломат во Киев заедно со уште двајца други наши граѓани се во скривница. Не можат да отидат до нивните резиденции, а ноќта ја поминале во амбасадата, соопшти министерот за надворешни работи Бујар Османи. Османи вели дека МНР е во постојан контакт со нив и се обидува да ги евакуира со конвоите кои би ги организирале и другите земји за нивните амбасади.

-Имав контакти со мои колеги од регионот. Во Киев има околу 20-тина амбасадори од членки на ЕУ, кои исто така не можат да излезат. Киев е опколен, цела ноќ имало воздушни напади. Правиме аранжмани, која било земја која ќе обезбеди прва транспорт, да ги извадиме и нашите дипломати до Полска. Меѓутоа, тие се во комуникација со нашите граѓани во Украина. Иако вчера поголемиот дел го минале во скривница, даваат патни листови. Но, и тие кои добија патни листови, не можат да излезат, информира Османи.

Во источниот дел на Украина заглавено е и семејство со едногодишно дете, а има и граѓани кои се во Одеса за кои МНР контактирало со Бугарија која има таму конзулат со цел заедно со бугарските да ги евакуираат и македонските граѓани.

Back to top button
Close