Македонските Бугари” се сретнаа со Вархеји: Сакале дијалог со властите во Македонија

„Повеќе од 2 години се обидуваме да водиме дијалог со властите во Македонија, но безуспешно. На комесарот Оливер Вархеји му кажавме дека сме тука затоа што нема дијалог меѓу претставниците на властите во РМ и бугарската заедница во земјата. Иднината на РМ е во ЕУ, но тоа не може да биде на сметка на Бугарите кои живеат во земјата“.

Ова на новинарот на БГНЕС го изјавија Петар Колев, Георги Трендафилов и Љубчо Георгиевски кои денеска се сретнаа со еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји.
„Парламентот во РМ наместо да работи на измени за вклучување на Бугарите во Уставот со цел побрзо отпочнување на преговорите со ЕУ, донесува законска регулатива со цел затворање на клубовите на локалните Бугари во РМ. Очекуваме во следниот извештај за напредокот на РМ да ги вклучи прашањата за кои разговаравме на оваа средба“, велат тројцата

Back to top button
Close