Маричиќ: Хрватска го поддржува стартот на преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ

 

Хрватска е наш голем пријател и стабилен партнер и хрватските власти и експерти континуирано ни даваат поддршка на секое поле, а тоа е пропратено со навистина многу блиски односи меѓу македонскиот и хрватскиот народ, објави на фејсбук министерот за правда Бојан Маричиќ, кој престојува во работна посета на Хрватска.

Маричиќ во објавата посочува дека имал средба со државниот секретар во хрватското Министерство за надворешни работи, Андреја Метелко-Згомбиќ, на која уште еднаш е добиена потврда дека Хрватска го поддржува отворањето на преговорите за членство на нашата земја во ЕУ.

– Државниот секретар Метелко-Згомбиќ ни порача дека треба да се подготвуваме за почеток на преговорите по новата методологија со надеж дека блокадите ќе се надминат и преговорите ќе почнат, додава Маричиќ во објавата.

Претходно денеска, на првиот ден од работната посета на Загреб, Маричиќ ја посети хрватската Академија за обука на судии и јавни обвинители, каде со нејзините први луѓе размени искуства во однос на функционирањето на оваа институција и македонската Академија за судии и обвинители

Back to top button
Close