Маричиќ: Историските прашања не се ставени во преговарачката рамка

Доколку се согласиме на овој пакет, тоа ќе подразбира и брзо започнување на сите процедурa.  Кога ќе се согласиме со преговарачката рамка, ќе биде свикана Првата меѓувладина конференција на која што ќе се разговара со понатамошните чекори, вели вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ на денешната прес-конференција во Владата.

Тој истакна дека е исполнето барањето да ги немаме историските прашања во преговарачката рамка.

-Ние и досега видовме дека ЕК уште во 2009 ги воведе добрососедските односи како постојани критиериуми и сите договори што се наоѓаат услов за нивно исполнување. Ние имаме гаранција дека тоа што сме го прифатиле и ратификувале во нашето собрание ќе го исполниме, ништо повеќе од тоа , додаде Маричиќ.

Back to top button
Close