Маричиќ по повод Европскиот ден на правдата: Судството покажа дека може да функционира онлајн

 

Ова ново време на светска пандемија, донесе нови предизвици и за правосудството и бара нови решенија како да функционира системот, да продолжат судските рочишта и постапките пред судовите и обвинителствата. Учениците, наставниот кадар и образовниот систем со извонредна посветеност, соочувајќи се со многу предизвици, покажаа дека системот во овие времиња треба и може да функционира и онлајн, истакна министерот за правда Бојан Маричиќ во видео обраќањето по повод Европскиот ден на правдата.

-За време на вонредната состојба, во судството имаше примери кои потврдија дека може да се функционира и онлајн, што е добар показател дека доколку има таква потреба, во иднина ова може повторно да се воведе во пракса, рече Маричиќ

Министерот посочи дека во едно демократско општество, многу е важно граѓаните да бидат добро информирани како да си ги остварат своите законски загарантирани права, како да добијат заштита на тие права и како сите да имаат еднаков и фер пристап до правдата.

-Преку бесплатната правна помош, се гарантира дека граѓаните кои се во тешка финансиска состојба ќе добијат адвокат и фер судење, но и право да добијат информација или совет за одредено прашање од правна природа, истакна Маричиќ.

За да биде правдата подостапна за граѓаните, министерот рече дека наскоро се очекува и огромно намалување на максималната судска такса, која досега беше 48.000 денари на 6.000 денари.

Тој упати порака до граѓаните дека пандемијата ги засега и човековите права и дека како никогаш досега треба да покажеме единство, одговорност и грижа за здравствениот персонал, кој дава огромни жртви грижејќи се за нашето и здравјето на најблиските.

Back to top button
Close