Маричиќ: Воведуваме ново кривично дело „Безобзирно управување со моторно возило“

Министерот за правда, Бојан Маричиќ на барање на „Фокус“ даде свое видување што треба да се промени во однос на условните казни кои се пресудуваат во случаи кога при неодговорно возење има сообраќајќи со смртни последици. Тој најави дека се работи на воведување на ново кривично дело „Безобзирно управување со моторно возило“.

Сакам да ја информирам јавноста дека во рамките на Работната група на Министерството за правда за изготвување нов Кривичен законик вградуваме ново кривично „Безобзирно управување со моторно возило“ за што се пропишува затворска казна и до 3 години, а доколку има  смртни последици казната најмалку 4 години затвор, објаснува Маричиќ.

повеќе

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close