Медитеранската диета го намалува ризикот од срцева слабост: Оваа диета е особено корисна за жените
Истражувањата покажуваат дека поголемото придржување кон оваа диета значително го намалува ризикот од срцева слабост, истакнувајќи ја важноста на антиинфламаторната храна за здравјето на срцето.
Кардиоваскуларните заболувања (КББ) се водечка причина за смртност во светот, што придонесува за зголемен број на хоспитализации и економски товар.
Срцевата слабост (СС) е честа појава кај кардиоваскуларните заболувања, поврзана со ниски стапки на преживување, при што приближно 50% од пациентите преживуваат пет години по дијагнозата. Неговата преваленца се зголемува со возраста, зафаќајќи до 20% од луѓето над 80 години.
Медитеранската исхрана е богата со мононезаситени масти (од маслиново масло), кои го намалуваат воспалението и го подобруваат здравјето на срцето, намалувајќи го ризикот од срцева слабост.
Прелиминарна анализа
Во прелиминарното пребарување на литературата, беа идентификувани 682 публикации. Писма, прегледи, експериментални студии и трудови со учесници под 18 години се исклучени.
Конечната анализа вклучуваше шест проспективни студии од девет независни кохорти во Европа, вклучувајќи 216.385 возрасни лица без срцева слабост (СС) на почетокот. Анкетата опфати 54,7 проценти од жените, со просечно следење од 11 години.
-Медитеранската исхрана е богата со мононезаситени масти, кои го намалуваат воспалението и го подобруваат здравјето
-Заштитните ефекти на медитеранската исхрана
-Полифенолите од маслиновото масло и антиоксидансите од овошјето и зеленчукот штитат од оксидативен стрес, што е клучен фактор во развојот на срцева слабост.
Медитеранската исхрана ги намалува воспалителните цитокини и позитивно влијае на метаболизмот на гликозата, инсулинската резистенција и нивоата на липиди, со што дополнително се намалува ризикот од срцева слабост.
Ограничувања и понатамошни истражувања
Оваа студија има неколку ограничувања, вклучително и тоа што се фокусира исклучиво на европски истражувања, како и можно намалување на придржувањето кон медитеранската исхрана кај учесниците.
Исто така, не беше следено како се менуваше исхраната со текот на времето. Потребни се дополнителни истражувања за да се потврдат овие наоди и да се испита практичната применливост на медитеранската исхрана во клинички услови.
Полифенолите од маслиновото масло и антиоксидансите од овошјето и зеленчукот штитат од оксидативен стрес.
Заклучок
Студијата покажува дека поголемото придржување кон медитеранската исхрана го намалува ризикот од срцева слабост, особено кај жените. Овие наоди ја истакнуваат важноста на исхраната за здравјето на срцето и можат да послужат како основа за идните препораки за исхрана. (Трн)