Менталитет базиран на докази

Ви пренесуваме дел од колумната на Катерина Блажевска за Призма:

Во чест на македонското членство во НАТО, авиони на американското воено воздухопловство придружувани од воени авиони на Република Грција, денеска извршија прелет над нашата земја. Што правевме ние додека тие ни укажуваа чест? Достојно одговоривме. Во низок прелет масовно ги надлетавме, а потоа и ги запоседнавме кафулињата.

Копнени баталјони од пензионери побрзаа да си го искористат бесплатното возење во јавниот превоз. Продавниците и зелените пазари се наполнија со купувачи, улиците со возила… Маски, кој носи, кој не носи, небаре е личен избор, а не обврска.

Сè наликува како во старите добри времиња, пред да ни дојде короната. Ова не е влегување во нова нормалност, туку наше враќање во старата ненормалност. Прв сигнал – 52 новозаболени!

И каков апсурд: сега од сите страни врескаат истите оние што ги критикуваа рестриктивните мерки: „до кога полициски час?“, „Владата си игра со граѓанските слободи“, „Аман од овој куќен притвор“ итн. Кога важеа мерките – се редеа жестоки критики. Кога ги укинаа – прашуваат зошто има новозаразени? Угоре високо, удолу длабоко.

Владата и Комисијата за заразни болести секако носат одговорност за укинувањето на рестриктивните мерки, или на дел од нив. Ако здравствените власти во одлуката се раководеле од медицина базирана на докази, политичките власти требаше да се раководат од менталитет базиран на докази.

Целата колумна на Призма на следниот линк.

Back to top button
Close