Мета побара од владата итна реакција за да се избегне катастрофа во албанската економија и семејствата

– Албанскиот претседател Илир Мета попладнево реагираше околу тешката економска состојба, предизвикана од пандемијата со Ковид-19, што условила клуч на врата да стават сопственици на илјадници мали бизниси, што потврдува колку е сериозна состојбата и болни последиците од неа“.

Тој бара од Владата итна реакција за да се „избегне катастрофа во албанската економија и семејства“.

Смета дека под итно треба да бидат сослушани и поддржани барањата на малиот бизнис преку конкретна и ефикасна стратегија, за да се избегне губење на десетици илјади работни места.

-Затворањето на илјадници ќепенци на малите бизниси низ целата земја е најболната слика за екстремно сериозните последици во националната економија од негативните ефекти на пандемијата Ковид-19. Под итно да се слушнат и да се поддржат барањата на малиот бизнис, преку конкретна и ефикасна стратегија, да се избегне губење на десетици илјади работни места, катастрофи во економијата и на секое албанско семејство и да се спречи натамошниот раст на неприфатливото ниво на сиромаштија, стои во реакцијата на Мета.

Претходно Асоцијацијата на малите и средни бизниси состојбата ја оцени како катастрофална, нагласувајќи дека

работните места во овој период на пандемија ги изгубиле 70.000 лица.

И гувернерот на Централна банка на Албанија, Гент Сејко, рече дека пандемијата со Ковид-19 тешко ја погодила албанската економија, каде како последица целата економска активност претрпела силно забавување. Според него се очекува пад на вработеноста и зголемување на невработеноста како и раст на долговите во текот на целата година.

Back to top button
Close