Мицкоски: Радев и Мицотакис треба да се навикнат дека тука има нова политика

Христијан Мицкоски изјави дека има помало државничко искуство од бугарскиот претседател Румен Радев и од грчкиот премиер Киријакос Мицотакис, но дека тие треба да се навикнат на новата политика овде, која ги штити интересите на македонските граѓани. На двајцата им порача дека „ние сме малоброен и мирољубив народ подготвен да гради добрососедски односи со секого“, но дека „соработката ја гледаме како двонасочна, а не како еднонасочна улица“.

Неговата изјава при денешната работна посета на Гевгелија е коментар на изјавата на Радев за медиуми по средбата со Мицотакис во Атина дека „раководството на Република Северна Македонија не е подготвено“ и „на властите во Скопје им недостига познавање по уставно право“.

-Жалам што гледаат промена во политиката овде. Поминаа времињата кога ќе има кај нас, во македонската Влада, политичари со свиткана кичма, политичари кои се себепонижуваат, политичари кои се подготвени се да потпишат само не да го заштитат интересот на македонските граѓани, а од друга страна, додека тоа го прават, мавтаат со македонското знаме и паралелно со тоа ја ограбуваат државата и граѓаните. Мора да се навикнат на политичари коишто се тука да ги штитат интересите на граѓаните, да работат за доброто на татковината, за иднината и подготвени сме со секого да градиме добрососедски односи. Мојата порака и до едниот и до другиот, сепак тие се поискусни од мене, подолго време се на своите позиции, едниот е претседател на држава, другиот е премиер, ние сме мирољубив, малоброен народ, еден од најмалобројните на Балканот, подготвени сме со секого да соработуваме и соработката ја гледаме како двонасочна улица. Не може да биде еднонасочна, и со 8 мај завршија времињата кога ја гледаа соработката со македонските политичари како еднонасочна улица, изјави Мицкоски одговарајќи на новинарски прашања.

Ги повика Радев и Мицотакис да соработуваат за економски развој на државите и зближување на народите, а во однос на коментарот за неразбирање политика, смета дека добрососедска политика не се гради „со омаловажување и со навреди

Back to top button
Close