Мицкоски спремен да разговара за тргање на фразата „20%“ од Уставот

Најголемата македонска опозициска партија е подготвена да зборува за отстранување на фразата „20 проценти“ од Уставот, која де-факто се однесува на Албанците и заедно со другите уставни категории што произлегуваат од Охридскиот договор. Ова лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски го најави во интервју за емисијата „Патот кон“ на Алсат, додавајќи дека е време да се гради граѓанска држава, без квоти по етничка основа.

Изјавата на Мицкоски е одговор на изјавите од другите партии деновиве. Премиерот Димитар Ковачевски рече дека државата донела закони и Устав кој ги подигнал правата на немнозинските заедници на највисок пиедестал. Тој смета дека може да почне расправа за укинување на дефиницијата „20 проценти“ од Уставот.

Back to top button
Close