Минесота ја тужи полицијата поради смртта на Џорџ Флојд

Американската сојузна држава Минесота поднесе тужба за кршење на граѓанските права против полицијата во Минеаполис за смртта на Џорџ Флојд, кој го загуби животот при интервенција на припадник на полицијата, објави гувернерот на таа држава, Тим Волц.

Тој рече дека Канцеларијата за човекови права во Минесота ќе ги истражи полициските практики во последните десет години.

– Тишината е соучесништво. Граѓаните на Минесота можат да очекуваат од нашата администрација дека ќе ги искористи сите инструменти што ни стојат на располагање за да го уништиме системскиот расизам во нашата држава, рече Волц на прес-конференција.

Back to top button
Close