Митрополитите Тимотеј и Наум во посета на Вселенската Патријаршија

 

Порталот Религија.мк пренесува дека владиците Наум и Тимотеј заминале во посета на Вселенската патријаршија каде оствариле средба со Вселенскиот Патријарх Вартоломеј. Владиците биле дел од делагациите за приемот на новиот Кипарски Архиепископ, а во текот на настанот се чита дека Патријархот Вартоломеј за време на говорот посебно ги поздаравил двајцата македонски архиереи, како гости од Охридската Архиепископија.

Од МПЦ-ОА официјално се уште нема детали за посетата, а од страна на Вселенската Патријаршија пак, не се соопштува дали деновиве било разговарано за Томосот што Вселенскиот патријарх треба да го издаде за автокефалноста на МПЦ-ОА.

Back to top button
Close