Модерна со апликација до ЕМА за условно одобрување за имунизација на адолсцентите

Американската компанија Модерна денеска поднесе барање за условно одобрување на вакцината за Ковид 19 до Европската агенција за лекови (ЕМА) за имунизација на адолесцентите.

Компанијата во соопштението рече дека побарала овластување за својата вакцина за помладата популација од канадскиот регулатор Здравје Канада и дека ќе поднесе барања за итна употреба од американската Администрација за храна и лекови (ФДА) и други регулаторни тела околу светот.

Современата вакцина веќе се користи во Европската унија за лица постари од 18 години, но вакцинацијата на деца се смета за важна за постигнување колективен имунитет против коронавирусот, според Ројтерс.

Минатиот месец, ЕУ ја одобри употребата на вакцината Фајзер / Бионтек за деца над 12-годишна возраст.

Современата вакцина, која се прима во две дози минатиот месец, се покажа во текот на клиничките испитувања дека е ефикасна кај адолесценти на возраст меѓу 12 и 17 години, без поголеми безбедносни проблеми.

Back to top button
Close