Можно е Франција да се соочи со „ѕид на инфлација” во наредните недели

 

„Доаѓа ѕид од инфлација, процени претседателката на Националниот собир, Марин Ле Пен за време на својата предизборна кампања, додавајќи „Во храната е делумно таму”, јави дописникот на МИА.

Куповната моќ на Французите е повеќе од кога било во центарот на дебатите на претседателската кампања. И со добра причина: Французите не беа соочени со таков пораст на цените од 1985 година. Според Марин Ле Пен, сè не е готово.

-Доаѓа ѕид од инфлација. Во храната делумно е таму, цените на храната се зголемуваат, ќе се зголемуваат во наредните недели… Ќе имаме огромно зголемување на цената… И никој не сака да зборува за тоа. Има форма на негирање од страна на владата, изненаден сум што претседателот не ја спомнува оваа инфлација и мерките што планира да ги преземе за да се справи со неа, процени претседателката на Националниот собир.

Според проверката направена од редакцијата на „Фигаро”, цените на храната, навистина, веќе пораснаа и ќе растат уште повеќе. Динамиката на глобалното закрепнување по Ковид предизвика пораст на цените на транспортот, пакувањето и земјоделските суровини. Постепено, порастот на овие трошоци, на товар на производителите на храна повеќе од една година, се рефлектира на полиците на супермаркетите.

Поскапувањето таму е многу неодамнешно и сè уште ниско. Започна во декември 2021 година, со 0,09 отсто во текот на една година. Инфлацијата се забрза лани во март, со пораст на цените од 1,49 отсто за една година во супермаркетите. Некои производи, кои содржат повеќе суровини, поскапуваат. Во март, на пример, нафтата поскапе за 7,4 отсто, брашното 7,1 отсто, а тестенините, под влијание на порастот на цените на пченицата, за 13,4 отсто.

Ако сега се случува инфлација во супермаркетите, тоа е затоа што договорите што ги обврзуваат дистрибутерите со нивните добавувачи главно се преговараат еднаш годишно. Последните преговори завршија на 1 март. Тие резултираа со зголемување на цените по кои дистрибутерите купуваат производи во просек за 3 до 4 отсто. Пред војната во Украина, институтот ИРИ предвиде дека инфлацијата ќе достигне врв од 3 отсто од април, пред да почне да опаѓа на крајот на годината.

Војната во Украина ја нарушува ситуацијата и ги затемнува овие прогнози. Предизвика нов пораст на цените на енергијата, пченицата, пченката и сончогледот. Шок, за прехранбената индустрија, „со идентична, па дури и поголема големина од онаа во првото затворање”, оцени владата пред еден месец. За да се спречи овој шок да ги загрози преработувачите на храна и земјоделците, кои се директно погодени од овие зголемувања на трошоците кога станува збор за хранење на добитокот или управување со нивните фабрики, таа ги повика дистрибутерите повторно да ги отворат преговорите. Тие се во тек и треба повторно да се преговара за 50 до 60 отсто од тарифите.

Со оглед на овој нов договор, „инфлацијата ќе оди многу повеќе од 3 отсто, и треба да трае подолго”, вели Емили Мајер, директорка во ИРИ. Мишел Биеро, директорот за набавки на Лидл, предвидува зголемување на цената двојно посилно, „околу 5 до 8 отсто”. Производите веќе погодени од инфлацијата ќе го сносат најголемиот товар од овој втор бран: нафтата, производите од пченица како тестенините, брашното или бисквитите ќе поскапат. Истото веројатно ќе важи и за тоалетната хартија или хартиените крпи, чиј процес на производство е многу енергетски интензивен.

Накратко, треба да се очекува „ѕид на надувување” во храната, дури и ако тој нема да биде со иста големина, далеку од тоа, како во областа на енергетиката (+29,2 отсто за една година во март, според Националниот институтот за статистички и економски студии). Од друга страна, помалку е точно да се каже дека „никој не сака да зборува за тоа”. За да се справи со оваа инфлација, владата спроведе серија мерки, вклучително, од декември, надомест ослободена од данок од 100 евра, што се додава на мерките конкретно поврзани со поскапувањето на енергијата. Та, исто така, ветува, во случај на реизбор, прехранбен чек „за да им се помогне на најскромните домаќинства и на средната класа да ги намират дополнителните трошоци” за храна.т

Back to top button
Close