МТСП: Работодавците се должни утврдениот бруто-износ за 2023 година да го пресметаат и исплатат со платата за март

Министерството за труд и социјална политика известува дека во однос на Објавата за висината на минималната плата за 2023 година („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 58/23), која беше објавена вчера, согласно Законот за минимална плата, работодавците се должни утврдениот бруто-износ за 2023 година од 29.739,00 денари, да го пресметаат и исплатат со платата за месец март.

-Согласно Законот за работните односи платата за месец март треба да се исплати најдоцна до 15 април 2023 година, посочуваат од МТСП.

Од Министерството потсетуваат дека износот на минималната плата согласно критериумите од методологијата донесена изминатата година, беше усвоен на Економско социјалниот совет одржан на 13 март 2023 година.

-На ниту еден работник со мартовската исплата нема да му биде исплатена плата помала од 20.175 денари, нагласуваат од МТСП

Back to top button
Close