МЗ за најавениот протест на независниот синдикат: Платите се покачени неколку пати, можностите и буџетот не дозволуваат повеќе

Министерството за здравство излезе со став во однос на најавениот протест на независниот синдикат.

Според нив, оваа година два пати веќе се покачувале платите на здравствените работници.

„Еднаш во првата полoвина на годината се покачија за 2000, 2500 и 3000 за три различни групи здравствени работниици. Сега на 9 октомври имаше ново покачување од 10%, плус договорена е исплата на регрес на крајот на годината. Апсолутно сметаме дека покачувањето е значајно и министерството за здравство и министерот д-р Меџити од преземањето на функцијата силно се залага за подостоинствен приход, а двете покачувања се резултат меѓудругото и на оваа заложба. Сепак, можностите и буџетот не дозволуваат повеќе. Министерството веќе одржа повеќе состаноци со синдикатите каде беше разговарано на оваа тема при што детално им беше образложен пристапот на Владата и Министерството на здравство во однос на покачувањата“, порачаа од таму

Back to top button
Close