Најмалку 2 западни служби нѐ спречија да водиме во ископување литиум, рече Вучиќ

Српскиот претседател Александар Вучиќ изјави денеска дека не може да зборува за тоа кои тајни служби ја спречиле Србија да стане водечка земја во ископувањето литиум бидејќи не сака да ја загрози позицијата на Србија, јави дописникот на МИА од Белград.

– Не можам да ви кажам многу други работи бидејќи не сакам да ја загрозам позицијата на Србија. Мојот збор не е необврзувачки, мојот збор освен што наметнува обврски, наметнува и огромна одговорност и не сакам на Србија да ѝ наметнам товар за дополнителна конфронтација со оние кои се посилни. Ова е доволно, ние да знаеме што правеле – рече Вучиќ, додавајќи дека тоа го правеле најмалку две западни служби.

Според него, целта била Србија да задоцни бидејќи доколку сѐ почнало навреме,

– Би имале огромна предност пред сите останати. На овој начин повеќе немаме предност. Само се надевам дека нема да изгубиме каква било предност што би можеле да ја имаме во однос на другите во регионот. Исто така знам многу други работи за тоа кој што прави против Србија од различни страни на светот, за што никогаш не зборувам, за да не се караме со никого во светот – рече српскиот претседател.

Тој додаде дека околу литиумот се води голема борба бидејќи сите го сакаат.

– Можете да изградите фабрика за батерии, катоди, па тогаш вака да го извезете. Не може да го извезете како суровина. И затоа ќе бидеме под дополнителни удари. Тоа е како кога земаат кафе од Уганда, Уганда добива една осмина од вкупната пара што го дала за целото кафе – додаде Вучиќ.

 

Back to top button
Close