Најмногу казни за не носење заштитни маски во возило

Луѓето кои во тетовскиот регион се казнети за не носење на задолжителната маска за лице за заштита од Ковид-19 најмногу овој прекршок го прават кога патуваат во исто возило заедно со други лица кои не се дел од нивните семејства, образложуваат од СВР Тетово.

Следуваат прекршоците кај оние кои не држат растојание на отворен простор и најмалку од казните се изречени за оние кои немале маски во затворен објект.

-Во изминатото деноноќие за неносење заштитни маски во тетовско изречени се казни на 101 лице. Носењето на заштита на лицето е задолжително освен: доколку се носи посебна заштита на лицето во рамките на извршување на нивни работни обврски, ако се престојува во двор од куќа, ако се вози велосипед или индивидуално се спортува на отворено, ако се патува во возило со лица со кои живее во заедница или домаќинство и доколку се движи на отворен простор и е оддалечен на растојание од два метра од друго лице, потенцира Марјан Јосифоски, портпарол на СВР Тетово.

Нови решенија за изолација од Државен санитарен и здравствен инспекторат изготвени им се на вкупно 40 лица (ТЕ-40 и ГВ-2), додека вкупно биле контролирани 525. Едно лице потпишало изјава за самоизолација додека контрола имало на 100 луѓе.

Back to top button
Close