Намирници што треба да ги избегнувате кога сте болни
Некои намирници кои се инаку здрави можат да ги влошат симптомите и да го отежнат закрепнувањето. Еве неколку намирници што треба да се избегнуваат и што да се јаде наместо нив.

Избегнувајте јаткасти плодови и брокула. Иако се хранливи, тие се богати со масти и влакна, што може дополнително да го оптовари дигестивниот систем кога телото е ослабено. Наместо тоа, јадете црвени пиперки и печурки. Црвените пиперки се богати со витамин Ц и моќни антиоксиданси, додека печурките му помагаат на имунолошкиот систем.
Избегнувајте тврди зеленчуци и агруми, кои можат дополнително да го иритираат грлото. Наместо тоа, изберете јајца и мед. Јајцата се лесни за голтање и содржат витамини и минерали кои го зајакнуваат имунолошкиот систем, додека медот ја смирува иритацијата и може да го намали кашлањето.
Избегнувајте млечни производи и грав, кои можат дополнително да го оптоварат дигестивниот систем и да ги влошат симптомите. Наместо тоа, изберете овесна каша, бел ориз и банани. Овесната каша и оризот се нежни за желудникот и помагаат во регулирањето на столицата, додека бананите го надополнуваат изгубениот калиум и го промовираат балансот на добрите бактерии во цревата






