Научници: Последната декада најтопла од мерењето на температурите

 Последната деценија беше најтопла од мерењето на температурите на воздухот, потврдија научниците.

Извештајот, во кој се предупредува на последиците од глобалното затоплување, го направија 520 научници од 60 држави, и покажува дека секоја декада од 1980 година е потопла од претходната, пишува британскиот Гардијан.

Најтопол период е од 2010 до 2019 година, а температурата значително се зголеми од 2014 до 2019 година, кога беа поставени и рекорди.

Ова е период кога Европа, САД и Индија беа погодени од топлотни бранови. Тогаш беа измерени и високи температури на Арктикот, а пожари беснееја од Калифорнија, преку Грција до Австралија.

Back to top button
Close