Не трицифрени, четирицифрени бројки на заразени ќе има: 90 отсто од мерките не се почитуваат, предупредува епидемиологот Стојанов

Бројот на починати во Македонија надмина 500. Од вчера веќе има точно 505 починати пациенти од корона вирусот, а бројот на заразени е повеќе од 11.000 граѓани. Ваквиот тренд е ресултат единствено на непочитување на мерките за кои Комисијата за заразни болести упорно зборува во изминатите речиси 6 месеци. Епидемиологот, д-р. Александар Стојанов, директор на Центарот за Јавно здравје и член на Комисијата за заразни болести, предупредува дека со непослушноста на граѓаните може да ни се случуваат и четирицифрени бројки на инфицирани со Ковид-19 на дневна основа, нагласувајќи дека во нашава земја серизно недостасуваат казни.

-Крајно сум разочаран од однесувањрто на граѓаните. За се да функционира како што треба, без речиси никаков ризик од зараза со вирусот се дадени протоколи. Но, никаде, ама баш никаде не се почитуваат како што треба. Дури 90% од мерките и протоколите не се спроведуваат. Нормално е да имаме вакви бројки. Јас не можам да разберам дека голем дел од граѓаните се уште не веруваат дека вирусот постои, а посебно ме загрижува тоа што дури и здравствени работници велат дека Ковид-19 не постои. Се додека владее ваквото мнение, и се додека свеста на народот не се промени, а да бидам искрен и не очекувам да се случи пресврт, Македонија ќе биде ризична земја кога станува збор за ширењето на заразата со корона вирусот, вели за Фактор, д-р. Стојанов.

Повеќе на Фактор тука.

Back to top button
Close