Ние и руската пропаганда: „Пет минути за Хитлер, пет за Евреите“?!  

Лесното, туку-така изедначување на „западната пропаганда“ и „источната пропаганда“ за агресијата на Русија врз Украина како рамносилно злонамерни и манипулативни (демек, „сите се исти“, во светот на Трамповите фејк-њуз медиуми!), е грубо фалсификување на медиумската реалност и во професионална и во морално-политичка смисла

Полемиката околу тоа дали во Македонија треба или не треба да се отстранат од јавните кабелски мрежи програмите на Раша Тудеј и Спутник се разгорува. Вреди да се кажат неколку тези по тој повод…

Прво, во принцип, веќе и „врапчињата“ разбираат дека ширењето дезинформации е еден од најважните аспекти на секое војување, не само во модерното време. Со развојот на дигиталните медиуми и платформи, заедно со влијанијата на традиционалните медиуми, „хибридната војна“ е во центарот на вниманието на секој завојувач, но и на оние кои се бранат од таквата агресија. И тука нема милост, како што нема ни во бомбардирањата воени и цивилни цели.

 

Второ, Русија, и пред да биде несомнен агресор во овој крвав обид да ја пороби Украина, не беше и уште помалку е сега демократска држава. Тоа значи дека, и кога би сакале, од Русија не можеме да „увеземе“ избалансирана медиумска слика за тоа што се случува во таа држава како реакција на нејзините воинствени операции. Во традиционална медиумска смисла, оставени сме само на најофицијалната пропагандна машинерија на рускиот режим, во кои во „извозна“ смисла највлијателни се токму Раша Тудеј и Спутник. За поинакви ставови од нивните во Русија се апси и се затвораат медиуми.

 

Трето, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) на РСМ е независно и самостојно РЕГУЛАТОРНО ТЕЛО кое во своите законски овозможени јавни овластувања има за задача да води ПОЛИТИКА во областа на радиодифузијата во земјава (меѓу другото: се грижи за заштита и развој на плурализмот на аудио и аудиовизуелните медиумски услуги, охрабрува и подржува постоење на разновидни, независни и самостојни аудио и аудиовизуелни медиумски услуги; се грижи за заштита на интересите на граѓаните во областа на аудио и аудиовизуелните медиумски услуги; презема мерки за времено ограничување на пренос и прием на аудио и аудиовизуелни медиумски услуги од други држави на територијата на Република Македонија согласно членот 45 од Законот за аудио и аудиовизуелни услуги; поттикнува медиумска писменост… итн.).

Колумната на Сашо Орданоски во целост прочитајте го тука

 

Back to top button
Close