Николоски и Муцунски се сретнале со Жбогар – му кажале дека прават напори за составување влада

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски и секретарот за меѓународна политика на ВМРО-ДПМНЕ, Тимчо Муцунски денеска остварија средба со шефот на Делегацијата на Европската унија Самуел Жбогар.

На средбата се разговарало за актуелната политичка состојба и процесите важни за државата.

-Од страна на ВМРО-ДПМНЕ беше посочено дека партијата прави напори за составување на ново парламентарно мнозинство по одржаните избори, и таквиот процес се базира на принципиелна основа и програмските определби со кои ВМРО-ДПМНЕ настапи на последните избори. За ВМРО-ДПМНЕ е важно да се почитува правото и правната држава и да се направи коалиција темелна на определбите за интеграција на државата во Унијата, но и коалиција која ќе ги почитува законите и владеењето на правото. Исто така од ВМРО-ДПМНЕ беше посочено дека изборите поминаа во недемократска атмосфера, со сериозни прекршувања, организиран поткуп и прекршувања на изборните правила што и беше нотирано од мониторинг мисија на ОБСЕ. Таквиот отворен поткуп и брутално газење на волјата на граѓаните надополнета со функционери на власта кои се фатени во поткуп, а за тоа не одговараат поради спрегата со обвинителство, укажува дека државата не ги исполнува основните критериуми за демократско владеење и во потполност доаѓа до израз хибридниот режим потенциран од повеќе релевантни меѓународни институции.
ВМРО-ДПМНЕ посочи дека Република Македонија мора да напредува на патот кон Европската унија, а за да се постигне тоа потребна е нова влада со легитимитет од граѓаните со агенда за суштински реформи кои ќе го подобрат живеењето на граѓаните и санкционирање на криминалот и корупцијата, соопштија од ВМРО-ДПМНЕ.

Back to top button
Close