Николовски-Брнз: Актите на Бајден се охрабрувачки пораки за стабилен Западен Балкан и бескомпромисна борба против корупцијата

Вицепремиерот задолжен за борба против корупцијата Љупчо Николовски и американската амбасадорка Кејт Брнз на денешната средба разговарале за Извршната наредба на претседателот на САД, Џо Бајден, со која им се дава овластување на сојузните власти да блокираат имот и да им забранат влез на сите лица за кои администрацијата во Вашингтон ќе оцени дека работат на дестабилизација и против клучните договори во регионот на Западниот Балкан, вклучително и Република Северна Македонија.

Од Кабинетот на вицепремиерот информираат дека Николовски изразил задоволство што во Извршната наредба е ставен фокус и на борбата против корупцијата, што е еден од врвните приоритети на Република Северна Македонија. Во тој контекст, вицепремиерот Николовски ја известил амбасадорката Брнз за мерките и активностите што Владата на РСМ ги презема за спречување на корупцијата, како и за реализацијата на владиниот План за борба против корупција.

-Амбасадорката Брнз ја потенцираше важноста од преземање мерки за борба против корупцијата, што е во интерес на сите граѓани на Северна Македонија, но истовремено е важно за евроинтеграцискиот напредок на државата. Исто така, амбасадорката Брнз, ја потврди поддршката на САД за Северна Македонија и нејзините граѓани на евроатлантскиот пат, соопштуваат од Кабинетот на Николовски.

Back to top button
Close