Нов Зеланд ги заостри мерките поради нови случаи на коронавирус

Таа додаде дека на товарните бродови и натаму ќе им биде дозволено товарање и истоварање.

Нов Зеланд денеска забележа два нови случаи на Ковид-19 и сега има вкупно девет активни случаи. Сите се ставени во карантин по влегувањето во земјата, а засега нема сознанија за локално ширење на заразата.

Ардерн истакна дека се заострени мерките на границите и дека оние кои се во карантин треба да направат повеќе тестови и мора да бидат негативни пред да излезат од карантинот.

 – За да може лицето да се смета за ниско ризично, пред да излезе од изолација или карантин по 14 дена, треба да се тестира и да има негативен резултат, рече Ардерн.

Во Нов Зеланд имаше вкупно 1.163 заразени, а починаа 22 лица од Ковид-19.

Back to top button
Close