Нови случаи на ковид во Психијатриската болница во Демир Хисар – досега се 28

Бројот на заразените со коронавирус во Психијатриската болница во Демир Хисар се зголеми на 28, откако денеска се регистрирани уште седум позитивни, од кои 6 се пациенти и еден вработен. Сите се асимптоматски и изолирани во посебно одделение, заедно со останатите заразени, објави Телма.

Од заразените 28 лица, 25 се пациенти и три се вработени – медицинска сестра и двајца од помошниот персонал.

Минатата недела 73 – годишен штитеник на оваа болница почина во градската болница  „8 Септември“  во Скопје поради компликации од ковид-19.

Во оваа болница има 296 пациенти. Посетите се забранети, ниту пак пациентите можат да излезат од болницата, и не се знае како заразата е пренесена.

Од Министерството за здравство велат дека оваа институција уште од самиот почеток на пандемијата има протокол за прием на пациенти кој освен мерење телесна температура и епидемиолошка анкета, пациентот мора да помине 14 дена во изолација во посебен објект во установата наменет само за тоа.

Back to top button
Close