Новозеландскиот министер за здравство поднесе оставка

Министерот за здравство на Нов Зеланд, Дејвид Кларк по низа пропусти за време на пандемијата со Ковид-19 вчера поднесе оставка од фунцијата.

Оставката на Кларк ја прифати  премиерката Џасинда Ардерн. Кларк во април двапати беше фатен како ги крши правилата за карантин воведени поради епидемијата. Тој тогаш понуди оставка, но Ардерн не ја прифати со образложение дека тоа ќе доведе до нарушување на работата на Владата.

Кларк  изминатите недели беше критикувани  поради лошо управување со карантинот и изолациските објекти на Нов Зеланд.

Ардерн најави дека на министерот за образование, Крис Хипкин ќе ја извршува функцијата министер за здравство до септември, кога треба да се одржат парламентарни избори на Нов Зеланд.

Back to top button
Close