НВО: Во амбалажата за брза храна има штетни супстанции

Истражувањето објавено денеска од група европски невладини организации открива присуство на перфлуорирани соединенија во амбалажа за еднократна употреба што се користи особено во рестораните за брза храна, јави дописникот на МИА.

По пластиката сега треба да се внимава и на амбалажата за храна направена од хартија или картон. Според истражувањето објавено денеска и спроведено од девет европски невладини организации, вклучувајќи ја и француската организација Футур Женерасион (Идна Генерација), одредени амбалажи на храна широко користени во рестораните за брза храна – како кеси за сендвичи и пецива, корнети за помфрит, кутии за хамбургери, пици или ќебапи, чинии, чаши, салфетки за еднократна употреба – можат да содржат токсични хемиски компоненти: PFAS (за поли и перфлуороалкилирани супстанции), опасни за здравјето и животната средина.

PFAS е семејство на хемиски супстанции кои опфаќаат скоро 4500 соединенија инкорпорирани во многу индустриски производи. Тие се користат особено за нивните нелепливи или анти-дамки карактеристики. Сепак, овие перфлуоринирани компоненти имаат опасни ефекти врз животната средина и здравјето. Станува збор за хемикалии „многу долго присутни во животната средина“, кои покрај штетните влијанија врз флората и фауната, имаат „сериозни штетни влијанија врз здравјето“, предупредуваат авторите на извештајот. Познато е дека го намалуваат имунолошкиот одговор на вакцинацијата, имаат влијание врз холестеролот, се поврзани со рак или дебелина. „Студиите покажаа дека PFAS може да мигрира од пакување во храна“, предупредуваат авторите на извештајот.

За да се потврди или не присуството на PFAS во пакувањето храна што се користи во рестораните за брза храна, овие европски невладини организации спроведоа огромна анализа во периодот од мај до декември 2020 година во шест европски земји: Чешка, Данска, Франција, Германија, Холандија и Обединетите Кралство. Тие беа насочени кон пакувања за брза храна на синџирите (Мекдоналдс, Данкин донатц, Домино Пица), супермаркети и компании за пакување на храна преку Интернет. Резултат, од анализирани 42 пакувања (вклучително и шест во Франција), 32 покажале траги на PFAS откриени во лабораторијата.

Според овие анализи, „производите од лиени влакна, (на пример, чинии за храна, чинии и кутии) рекламирани како за еднократна употреба, биоразградливи или компостирани“, имаат најголеми концентрации на PFAS, се вели во извештајот.

Садови за еднократна употреба, кои ги заменуваат пластичните садови, не се толку еколошки. Француското здружение на потрошувачи UFC-Que Choisir исто така го потврдува ова во студијата објавена во средата. По анализата на примероците на садови за еднократна употреба направени од зеленчукова пулпа или лисја од палма (за садови) и хартија или картон (за сламки), UFC-Que Choisira тврди дека „66 отсто од тестираните примероци содржат перфлуоринирани соединенија над препораките, понекогаш многу повеќе”.

Надевајќи се на овој начин да ја нападнат совеста на потрошувачите, групата невладини организации ја повикуваат Европската унија да ги забрани сите PFAS за несуштинска употреба, вклучувајќи пакување храна и садови за еднократна употреба и земјите надвор од Европската унија да „развијат слични ограничувања“. Тој ги повикува компаниите веднаш да ги отстранат овие супстанции и граѓаните да „носат свои амбалажи за храна што може да се користат повеќе пати“ кога ќе купуваат за дома.

Од своја страна, UFC-Que Choisir бара од Европската унија да изготви до крајот на 2022 година „прецизен список на материјали и адитиви што може да се користат без опасност како замена за пластика за садови за еднократна употреба“. Организацијата, исто така, се залага за засилување на „контролата на животната средина, особено во врска со компостирањето“, бидејќи пакувањата за еднократна употреба, често претставувани како компостливи или биоразградливи, може да ја загадат почвата.

Во Данска, употребата на PFAS во хартија и картонска амбалажа за храна беше забранета во јули 2020 година. Кај синџирите за брза храна, Мекдоналдс Франција е прецизирано дека „сега нема никакви соединенија (PFAS, PFOAS и PFOS) во нивните пакувања ”. Футур Женерасион од своја страна посочија дека тие не извршиле анализа на пакувањето на оваа марка во Франција.

Back to top button
Close