Обезбедени првите подвижни домови за семејствата погодени од земјотресот во Хрватска

Првите 20 мобилни куќи наменети за семејствата погодени од земјотресот во округот Сисак-Мославина, претежно од Истра, пристигнаа утрово во Глина, донирани од неколку домашни хотели и други компании, а во следните неколку дена треба да пристигнат вкупно над 84 подвижни домови за повеќе од 500 луѓе.

– Испорачаните подвижни домови ќе бидат подготвени за вселување денеска, а првите ќе бидат поставени во Ново Село, рече министерката за туризам и спорт, Николина Брњац, која го посети селото заедно со вицепремиерот и министер за хрватски бранители Том Медвед.

Жупанот на Сисачко – мославичката жупанија, Иван Жиниќ  рече дека денеска ќе се реши прашањето за распределба на финансиските средства, односно повеќе од 13,17 милиони евра што жупанијата ги добила од Владата, за што веќе се договориле со министрите за финансии и државен имот.

Вицепремиерот Медвед потсети дека за 24 часа по разорниот земјотрес, Владата обезбеди повеќе од 15,81 милиони евра за погодените области, од кои над 13,17 милиони евра за округот Сисак-Мославина.

Подвижните домови се наменети за семејствата погодени од земјотресот во оваа област, особено за оние кои не можат или не сакаат да ги напуштат своите домови. 

Back to top button
Close