Обвинителката за замрзнувањето на сметките: Мора да ги заштитам оштетените, Митрев може да понуди и друга гаранција

Нашата претензија не е да се блокира работата на болницата „Жан Митрев“, но јас чувствувам обврска да ги заштитам и оштетените и нивното право на побарување кое е пријавено, изјави обвинителката што го води предметот против докторот Жан Митрев и неговата клиника, Искра Хаџи Василева по реакцијата од Клиниката дека Кривичниот суд донел решение за определување предлог мерки за целосно блокирање на сметките на болницата.

-Обвинителството повторува дека не е негова претензија да се блокира работата на болницата, напротив се водевме од начелата на пропорционалност. Сега имате од страна интерес на оштетени и нивното правото на побарување кое е пријавено. Јас чувствувам обврска да го заштитам истото, но повторено е многупати како и денес, дека одбраната може и апсолутно е прифатливо да понуди износ како гаранција за таквото побарување. Тоа е нешто што обвинителството и тоа како ќе го цени дури и го охрабрува, изјави Обвинителката.

Таа објасни дека замрзнувањето на сметките е нова одлука, тоа е предлог кој Обвинителството го има поднесено пред три месеци.

Замрзнувањето на сметките е нова одлука. Тоа е предлог кој обвинителството го има поднесено пред три месеци по кој се одлучуваше соодветно, сега Судот донел одлука.

-Реакции има, од она што го следевме во изминатиот период некакви небулози, па и некакви изјави за хајки. Обвинителството работи врз основа на факти и прибира доказен материјал. Овој предмет е почнат по допрен глас врз основа на новинарско истражување. Но не и само тоа, однапред беше јасно дека и претходно постоеле и многу пријави од лица кои биле доставувани до Лекарска комора, Невладини, здруженија… така што обвинителството собираше докази, утврди фактичка состојба и поднесе обвинение бидејќи сметаше дека основното сомневање е потврдено од доказите. Тоа се објективните нешта, а какво е субјективното чувство на обвинетиот не знам, додаде обвинителката.

повеќе

Back to top button
Close