Од птичји грип изумреа над 500 птици во мала Преспа

Деновиве во Мала Преспа биле пронајдени повеќе од 500 мртви пеликани, објави Македонското еколошко друштво.

„Пеликаните беа забележани од страна на нашата партнерска организациja од Преспа, Нет Society for the Protection of Prespa (SPP). Потврдено е дека причината за угинатите птици е птичји грип H5N1. Информирани се сите наши релевантни институции, а вирусот е потврден и кај нас во одделен случај. Соодветните организации ја следат состојбата и се очекува дека и кај нас може да бидат забележани нови случаи“, велат од МЕД и алепираат доколку некој забележи нешто слично, да пријави во друштвото.

Back to top button
Close