Од туризам Црна Гора во јули ќе заработи 10 милиони евра, а лани беа 280 милиони

– Приходите од туристичката економија на Црна Гора во јули годинава ќе изнесуваат само околу 10 милиони евра, за разлика од истиот месец минатата година кога тие изнесуваа 280 милиони, што е пад од околу 96 проценти.

Ова е тековната проценка објавена во подгорички „Вијести“, за што треба да следи официјална потврда.

Според информациите од „Вијести“ од туристичката економија, не само што е намален бројот на туристи за околу 92 проценти, туку и бројот на ноќевања по турист е намален од 6,5 дена на четири, а просечната дневна потрошувачка е намалена од 77 на помалку од 50 евра.

Минатата година во јули беа реализирани околу 3,7 милиони ноќевања во сите типови сместувања, додека оваа година ќе има само околу 200 илјади.

Вкупниот број туристи во јули се очекува да достигне до 50.000, со просечен број на ноќевања од четири дена и просечна дневна потрошувачка до 50 евра.

Back to top button
Close