Јоханес Хан: Загрижен сум за Северна Македонија, да се почитува Договорот од Преспа


Еврокомесарот за буџет и администрација Јоханес Хан го изрази својот поттик до сите вклучени, вклучително и новата влада на Северна Македонија, да го почитуваат Договорот од Преспа и да работат на европската перспектива на секоја земја, но и да им помогнат на соседните земји.

„Што се однесува до случајот со Северна Македонија, тоа ме загрижува. Можеме само да ги повикаме сите страни, вклучително особено новата влада на Северна Македонија, да се држат до Договорот од Преспа и да работат на европската перспектива на секоја земја, но и да им помогнат на соседните земји. Верувам дека оваа обврска особено на соседните земји, да им се помогне со доследни напори, ќе го поддржи целиот регион. Затоа што навистина верувам дека ако направиме одржлив чекор напред, во случајот со Северна Македонија, тоа ќе има влијание врз целиот регион, на пример на разговорите меѓу Србија и Косово, кои треба повторно да се активираат со новата Комисија, изјави Хан на прес конференција во Брисел одговарајќи на новинарско прашање.

Јоханес Хан, во Комисијата на Јункер (2014-2019) беше комесар за проширување и соседство.

Back to top button
Close