ОКТА објавува конкурс за изработка на идеен проект за соларен полнач и паркинг за велосипеди

По повод 45-годишен јубилеј на ОКТА, а во рамки на општествено одговорната платформа #ЈасВнимавам, компанијата во соработка со Центарот за кариера при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, објави награден конкурс за изработка на идеен проект за иновативно решение на фотоволтаичен полнач и паркинг за велосипеди и електрични тротинети.

Наградениот проект ќе биде изграден во рамки на кампусот на УКИМ, како донација од ОКТА.

Како што наведуваат во соопштение, конкурсот е наменет за тимови составени од студенти на Архитектонски факултет, Факултет за електротехника и информациски технологии, Градежен факултет и Машински факултет, кои своите пополнети пријави за учество треба да ги достават до Центарот за кариера на УКИМ, најдоцна до 12 април 2023 година. Повеќе детали во врска со отворениот конкурс се објавени на интернет страниците на ОКТА и УКИМ.

-Оваа 45-та јубилејна година од своето постоење, ОКТА ќе ја одбележи со низа од општествено одговорни активности поврзани со стратегијата на компанијата за енергетска трансформација и одржлив развој. Во тој контекст и во таа функција е и овој награден конкурс, со којшто ги повикуваме студентите од соодветните факултети да се вклучат. Нивната креативност и знаење ќе бидат клучни во изградбата на овој соларен полнач и паркинг за велосипеди, којшто OKTA ќе го донира на УКИМ, изјави Марија Ставрева, менаџер за корпоративна општествена одговорност и комуникации во ОКТА АД – Скопје.

Тимовите кои во предвидениот рок ќе се пријават за учество на конкурсот ќе имаат задача најдоцна до 31 мај оваа година да го подготват и достават својот идеен проект. Предложеното иновативно решение треба да содржи фотоволтаичен систем за полнење на електрични велосипеди, тротинети и останати електронски уреди, како и дополнителен простор за одмор и релаксација на корисниците.

-Во името на Центарот за кариера на УКИМ сакам да упатам голема благодарност до ОКТА за овој исклучително полезен проект и истовремено да упатам апел до сите студенти од техничките факултети на УКИМ да ја искористат оваа можност и на дело да ги покажат своите способности за тимска работа, стекнатото знаење во текот на студирањето и креативноста, истакна професор д-р, Јасмина Тониќ Рибарска, раководител на Центарот за кариера при УКИМ.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close