ОН: 2.787 цивили загинаа во руската инвазија врз Украина

Според Канцеларијата на Високиот комесаријат за човекови права на Обединетите нации (ОХЦХР), 2.787 цивили се убиени, а уште 3.152 се повредени во Украина како резултат на целосна руска инвазија.

Како што се вели во извештајот на ОХЦХР, вкупно 2.787 цивили (912 мажи, 611 жени, 61 девојчиња и 74 момчиња, како и 67 деца и 1.062 возрасни чиј пол сè уште не е познат) биле убиени од 4 часот наутро на 24 февруари 2022 година до 24. :00 полноќ на 26 април 2022 година.

Покрај тоа, во наведениот период биле повредени вкупно 3.152 лица (365 мажи, 296 жени, 66 девојчиња и 73 момчиња, како и 163 деца и 2.189 возрасни чиј пол се уште не е познат).

Повеќето од регистрираните цивилни жртви биле предизвикани од употреба на експлозивно оружје со широка област на удар, вклучувајќи гранатирање од тешка артилерија и повеќекратни ракетни системи за лансирање, како и ракетни и воздушни напади.

ОХЦХР верува дека вистинските бројки се значително повисоки, бидејќи добивањето информации од некои локации каде што се водат интензивни непријателства е одложено и многу извештаи сè уште чекаат потврда.

Повеќе

 

Back to top button
Close