ОН: Околу 350.000 луѓе загинаа во војната во Сирија од 2011 година

Канцеларијата на ОН за човекови права регистрирала 350.209 жртви за време на граѓанската војна во Сирија во последната деценија, вклучувајќи цивили и борци, а бројот на жртвите од конфликтот се проценува дека е многу поголем.

Високиот комесар на ОН за човекови права Мишел Бачелет денеска изјави дека бројките се снимени од 2011 до 2021 година, врз основа на информациите што ги идентификувале жртвите. Сепак, тој број е многу помал од бројот објавен од Сириската опсерваторија за човекови права. Тие во јуни објавија дека повеќе од 606.000 луѓе загинале во конфликтот во Сирија. Според Башле, Канцеларијата на ОН собира податоци под построги правила и подетално, така што тие не треба да се сметаат за конечни.

-Тоа е минималниот број што може да се провери и секако е помал од реалниот број на убиени луѓе, рече таа.

Конфликтот во Сирија почна во 2011 година за време на Арапската пролет и прерасна во граѓанска војна што доведе до најголемата хуманитарна катастрофа во овој век. Конфликтот резултираше со милиони раселени Сиријци.

Back to top button
Close