ОН: Помош за Јемен да се избори со војната и коронавирусот

 Помошникот на генералниот секретар на ОН за хуманитарни прашања Марк Лоукок упати апел дека се итно потребни 2,4 милијарди долари за помош на милиони луѓе во Јемен, со цел да се изборат со војната и епидемијата на новиот коронавирус.

Тој вчера на брифинг предупреди дека програмите за Јемен се намалуваат, а ситуацијата е „алармантна“.

Агенциите на ОН и хуманитарните организации објавија заедничко соопштение во кое се наведува дека Ковид-19 многу брзо се шири во земјата, која веќе се соочува со голема хуманитарна криза.

Извршната директорка на УНИЦЕФ, Хенриета Фор предупреди дека на повеќе од 12 милиони деца во Јемен им е неопходна хуманитарна помош.

– Речиси половина милион деца имаат потреба од лекување поради тешката акутна недохранетост и им се заканува смрт доколку не добијат итна нега, нагласи Фор.

Во Јемен од 2015 година војуваат јеменските безбедносни сили кои имаат поддршка од арапската воена коалиција предводена од Саудиска Арабија, и шиитските бунтовници поддржани од Иран.

Јемен, каде поради војната е уништен здравствениот систем, претходно бил погоден од епидемија на колера и денга треска.

Back to top button
Close