Опозиција обединета во Граѓански блок ќе настапи на парламентарните избори во Црна Гора

 Пред парламентарните избори во Црна Гора што се закажани на 30 август, претставниците на поединечни партии формираа Граѓански блок, објави подгоричкиот весник „Вијести“.

Граѓански блок ќе учествува на изборите како предизборна коалиција, сочинета од Демократска Црна Гора, Демос, Нова левица, Партија на пензионерите, инвалидите и реституција и Друштво за истражување на политиката и политичките теории.

Во заедничкото соопштение се наведува дека одлуката ја донеле бидејќи дел од опозициските партии ја одбиле можноста за бојкот на изборите, а исто така и поради неможноста да се формира единствена опозициска листа поради поединечни политички партии.

Во соопштението се наведува дека се отворени за сите други граѓански политички субјекти, интелектуалци и истакнати поединци.

Граѓански блок наведува дека нападите помеѓу опозициските партии се во корист на Демократската партија на социјалистите (ДПС) на црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ.

Back to top button
Close