Општина Кисела Вода поднесе прекршочна пријава од 1.500 евра против „Комунална хигиена“ за нередовно собирање на отпадот

Градоначалникот на Општина Кисела Вода, Орце Ѓорѓиевски соопшти дека е поднесена прекршочна пријава во износ од 1 500 евра против Јавното претпријатие „Комунална хигиена“ – Скопје, поради ненавремено и нередовно собирање на отпадот во Општината.

Пријавата е поднесена од страна на советник, кој е комунален инспектор во Општина Кисела Вода, по направен вонреден инспекциски надзор на територија на Општината, а по претходно добиена пријава од граѓани.

„Постапувајќи по реакција на граѓани на Општина Кисела Вода, комуналниот инспектор на Општина Кисела Вода изврши увид на целата територија на Општината при што е констатирано дека давателот на услуги кој врши собирање комунален смет и безопасен отпад, спротивно на член 13 од Законот за комунални дејности, не го врши редовно собирањето на територија на Општина Кисела Вода за што е предвидена глоба согласно член 41 од Законот за комунални дејности. Од страна на комуналниот инспектор ќе биде издаден прекршочен платен налог во висина од 1 500 евра во денарска противвредност согласно член 41 став 1 алинеја 1 за правно лице од Законот за комунални дејности“, се наведува во записникот од извршениот инспекциски надзор во Кисела Вода.

Градоначалникот порача дека секое наредно непостапување, ќе значи нова прекршочна пријава.

Back to top button
Close