Орбан: Повеќе Балатон, помалку Јадран

Во интервју за унгарското радио, по повод зголемувањето на бројот на заразени лица во неколку соседни земји, како Хрватска, Србија, Романија и Словенија, тој рече дека „Унгарија е безбедна“, но потребни се мерки за заштита за да се спречи увоз на вирусот од странство.

Тој додаде дека Унгарија ќе мора да се соочи со уште едно заострување на епидемиолошките правила во земјата.

– Повеќе езерото Балатон, помалку Јадран. Тогаш епидемијата може да се држи под контрола, рече Орбан.

Тој додаде дека Унгарија вовела мерки за следење на ситуацијата какви што презела Австрија, кои вклучуваат карантин, тестирање и контроли на границата.

Back to top button
Close