Орхан Памук за Света Софија: Во Турција нема слобода на говор и веќе не се почитува секуларизмот на нејзиниот основач Кемал Ататурк

„За жал, тоа е популарна одлука“, изјави за ДВ турскиот писател и Нобелов лауреат Орхан Памук за одлуката за пренамена на Аја Софија во џамија.

Тој е критичен кон ваквата одлука и истакнува оти таа покажува дека во Турција веќе не се почитува секуларизмот на нејзиниот основач Кемал Ататурк.

интервјуто на Орхан Памук во целост прочитајте го тука

Back to top button
Close