Осигурување на патниците: Ако се утврди само возачка грешка, осигурителот ќе им плати оштета на роднините

Претседателот на Здружението на жртви од сообраќајни незгоди – Владимир Тодоров во студиото на „Бугарија наутро“ рече дека има строго пропишани процедури за истрага на сообраќајни незгоди и тие се поврзани со правење на разни експертизи кои се направени од надворешни експерти.

„Обвинителството ги назначува вештаците. Има случаи во кои две години чекаме експертизи. Има исклучително голем проблем со судските лекари. Во Ќустендил, Перник и Благоевград има двајца судски лекари. Се надевам дека овој случај ќе биде приоритет, но потребни се најмалку 6 месеци“, предвидува тој.

Што се однесува до обештетувањето, секој автобус што сообраќа по нашите патишта има или осигурување од „граѓанска одговорност“ или осигурување со „зелен картон“. Има посебно патничко осигурување, со пониски нивоа на компензација. „Границите во Бугарија се на ниво од 5 милиони евра. Во Република Северна Македонија се околу 600.000 евра – нивоата се речиси 10 пати пониски“, рече Тодоров.

Тој додаде дека роднините на починатите мора да поднесат побарувања против македонските осигурителни компании.

„Нашето обвинителство и истражители водечки, а роднините на починатите се пасивна странка. Кривичен случај може да не се отвори доколку се утврди дека возачот е виновен за несреќата. Тогаш нема да има судска фаза, бидејќи таму ќе биде нема кој ќе биде суден“, изјави Тодоров за телевизијата Бугарија ON AIR .

Од неговите зборови стана јасно и дека ако имаме само возачка грешка, осигурителот ќе им плати на роднините. Но, доколку имаме проблем и со инфраструктурата, осигурителот би можел да се обрати до сопственикот на патот. Отштета се плаќа откако ќе се знае кој е виновен.

Поранешниот истражител Георги Илиев за Бугарија ON AIR изјави дека истражните органи веќе собрале податоци, барале докази, виделе дали има растојание за сопирање, горе-долу ја утврдиле брзината на автобусот и местото од кое почнал да скршнува од патот.

Back to top button
Close